برای موفقیت در امر تولید محتوا و بازاریابی محتوایی لازم است قبل از هر اقدامی اهدافتان را مشخص کنید.اگر اهدافی که انتخاب می کنید پنج ویژگی زیر را داشته باشند برنامه ریزی برای دستیابی به آنها ممکن تر می شود:
1-وضوح: هدف شما باید مشخص و شفاف باشد.به شکلی که بتوانید آن را در یک جمله بیان کنید و برای افراد دیگر به سادگی و در کوتاهترین زمان ممکن شرح دهید. به عنوان مثال هدف شما از تولید محتوا میتواند افزایش فروش یا عضوگیری برای باشگاه مشتریان و یا افزایش بازدیدهای سایت تان باشد.
2-قابلیت اندازه گیری: اگر هدف قابل اندازه گیری و سنجش نباشد نمیتوانید میزان پیشرفت یا ناکامی را به درستی درک کنید.اگر میخواهید به کمک محتوا فروش محصول را بالا ببرید باید شاخص های اندازه گیری را مشخص کنید.
۳-واقع بینانه: هرگز نباید هدفتان را فراتر از ظرفیت هایی که دارید تعیین کنید در انتخاب هدف واقع بین باشید تا برای دستیابی به آن موفق شوید. سعی کنید با توجه به منابع مالی، زمان و تجربه ای که دارید هدف خود را تعیین کنید. بلندپروازی یک ویژگی بسیار انگیزه بخش است اما برای موفق شدن نباید فقط بلند پرواز باشید؛ باید به واقعیت ها هم توجه کنید.
4-هماهنگی با سایر اهداف: هدف شما نباید یک جزیره مستقل در دنیای ذهنی و کاری شما باشد. برنامه ای زودتر به نتیجه میرسد که توسط سایر برنامه ها و اهداف پشتیبانی و حمایت شود.از این رو بهتر است اهداف خود را با یکدیگر هماهنگ و منسجم کنید.
در بازاریابی محتوایی همواره باید اهدافی را برای خود تعریف کنید که با دیگر فعالیت های کسب و کارتان مانند تولید تبلیغات و پشتیبانی از مشتریان همگام و هم جهت باشند.
5-زمان بندی: هدف شما باید در یک برنامه زمانی منطقی بگنجد و بتوان در بازه های زمانی بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت آن را عملیاتی کرد. باید بتوانید برای هدفتان نقطه آغاز و پایان مشخصی تعیین کنید.هدفی که در یک برنامه زمانی نگنجد هرگز امکان عملیاتی شدن پیدا نمی کند.
گام های کلیدی
برای رسیدن به هدف، باید مسیر را گام به گام طی کرد. هیچ موفقیتی بی مقدمه و یکباره ظاهر نمی شود. بهتر است گامها را منطقی و پیوسته، تعریف کنید.
فرایندها را فهرست کنید
فهرستی از تمام فعالیتهایی که باید انجام دهید، تهیه کنید. پس از اولویت بندی آنها به ترتیب زمان و درجه اهمیت، باید موعد اجرا و افراد مسئول هر فعالیت را نیز مشخص کنید. اگر تولید محتوا را به صورت تیمی انجام می دهید، بهتر است این الگو را در اختیار همه اعضا قرار دهید تا به این ترتیب همه از نقش ها و مسئولیت های یکدیگر به وضوح آگاه شوند. در مواقعی که با کارهای دشوار رو به رو می شوید، بهترین راهکار این است که آن فعالیت را به چند کار کوچکتر تقسیم کنید و برای اجرای این کارهای کوچکتر، اولویت بندی، زمان بندی و تقسیم کار کنید. به این ترتیب سخت ترین کارها را می توانید با کمترین چالش انجام دهید.
مهلت انجام هر کار را مشخص کنید
هميشه کارهایی هستند که انجام آنها، امور دیگر را به تعویق می اندازد. فرض کنید می خواهید برای بررسی یک محصول در اینستاگرام عکس و متن تهیه کنید. معمولا عکس برداری نسبت به نوشتن متن ، فرآیند دشوار و زمان بری است؛ در نتیجه باید این فعالیت را در اولویت قرار دهید تا سر فرصت و با کیفیت بهتری انجام شود.
اولویت بندی به شما کمک می کند تا نظم اجرای فعالیت ها را به خوبی حفظ کنید و مدیریت دقیق تری بر فرایند تولید و توزیع محتوا داشته باشید. پس از اولویت بندی باید برای انجام هر فعالیت، یک بازه زمانی منطقی و واقع بینانه تعریف کنید.
یک توصیه کلیدی این است که در مورد کارهای تیمی حتما با مسئول مربوط به هر فعالیت مشورت کنید. اگر بدون آگاهی افراد برای آنها برنامه ریزی کنید، نمی توانید انتظار همراهی زیادی از آنها داشته باشید.
نقاط عطف را مشخص کنید
نقاط عطف را میتوان اهداف کوچکی در نظر گرفت که در نهایت به هدف اصلی ختم می شوند. یکی از مزیت های این کار ایجاد انگیزه در فرد یا افرادی است که در انجام پروژه مسئول هستند. برای این منظور هدف اصلی را در نظر گرفته و سپس مرحله به مرحله به عقب برگردید و نقاط عطف را مشخص کنید. در نظر داشته باشید که فاصله های زمانی میان نقاط عطف نباید خیلی دور یا خیلی نزدیک باشند.
منابع مورد نیاز را مشخص کنید
تولید محتوا کاری است که در اکثر مواقع به صورت تیمی انجام می شود پس بهتر است ظرفیت ها و منابعی که در اختیار دارید را به خوبی بشناسید. یک تیم تولید محتوا، از افرادی با مهارت های مختلف تشکیل می شود. افراد به صورت تمام وقت یا پاره وقت و یا حتی موردی با شما همکاری می کنند. باید وظایف هر کدام از اعضای تیم تولید محتوا را به دقت مشخص کنید و هزینه های تولید محتوا را مد نظر قرار دهید. لازم است برآورد دقیقی از این هزینه ها داشته باشید تا بتوانید بودجه لازم برای اجرایی کردن برنامه تان را معین و تامین کنید. متاسفانه پروژه های بازاریابی محتوایی به دلیل بودجه ریزی نامناسب و غیرکارشناسی در همان گام های ابتدایی با شکست مواجه می شوند.
مسیر پیشرفت را تجسم کنید
نکته جالب درباره این مرحله، ایجاد چشم انداز مشخص از مسیر پیشرفت است. به گونه ای که هم خودتان و هم سایر اعضای تیم تولید محتوا بتوانید با یک نگاه گذرا، طرح کلی مسیر رسیدن به هدف را درک کنید. در واقع، شما با این کار یک سند ایجاد می کنید که عناصر مورد نیازتان در آن گردآوری شده است. در این سند تمام مراحل تولید و توزیع محتوا، وظایف هر فرد، زمان اجرا و منابع مورد نیاز درج می شود.
عملکردتان را ارزیابی کنید
ارزیابی مداوم عملکرد، یک گام حیاتی برای موفقیت در بازاریابی محتوایی است. چرا که با این کار نقاط ضعف و قوت شناسایی شده و در راستای رسیدن به نهایت بهره وری از آنها استفاده می شود. ارزیابی مداوم عملکرد، کمک می کند تا در طول مراحل بازاریابی محتوایی، فرایندها را متناسب با عملکردها، بازطراحی و اصلاح کنید.
اگر همزمان با اجرای پروژه بدانید
– در کدام مرحله از تولید محتوا بهتر عمل کرده اید؟
– تولید چه نوع محتوایی برای تیم تان دشوارتر است؟
– کدام مراحل را به موقع به پایان رسانده اید؟
– تامین کدام منابع برایتان دست و پا گیر شده است
– و….
به راحتی می توانید تصمیم های اصلاحی بگیرید و از اتلاف وقت و هزینه جلوگیری کنید. در این صورت تمرکز بیشتری روی رفع موانع گذاشته و از تجربه هایی که منجر به موفقیت شده اند بهترین بهره را می برید.
ارزیابی مداوم عملکرد، منجر به این می شود که ظرفیت، مهارت، تجربه و وضعیت کاری افراد را بهتر بشناسید و بر اساس اطلاعاتی که به دست آورده اید، تغییرات لازم را ایجاد کنید. برای این منظور کارهایی که به خوبی پایان یافته اند را مشخص کرده و به نحوه پیشرفت هر کدام توجه کنید.
استراتژی محتوا
هدف اصلی از تدوین استراتژی بازاریابی محتوایی، تولید محتوای مفید با کمترین هزینه است که مخاطبان فعلی شما را حفظ و مخاطبان جدید را جذب می کند. هرقدر استراتژی شما دقیق تر باش مخاطبان بالقوه بیشتری به مشتریان وفادار بدل می شوند. پس از تدوین استراتژی لازم است در پیاده سازی آن مصمم و ثابت قدم باشید تا مخاطبان تان به شما اعتماد کنند. اعتمادسازی اصل جدانشدنی از بازاریابی محتوایی است و شما با این کار میتوانید افراد بیشتری را نسبت به برند خود وفادار کنید.
داشتن استراتژی به شما کمک می کند محتوای خوب را در زمان دقیق به مخاطبان مناسب برسانید و در نتیجه بهترین نتیجه را کسب کنید. با استراتژی خوب شما هم صاحب محتوای فاخر می شوید و هم سایت و شبکه های اجتماعی تان را به رسانه های تاثیرگذار تبدیل می کنید. استراتژی محتوایی کاری را می کند که نقشه گنج برای جستجوگران طلا انجام میدهد.
استراتژی محتوا چیست؟
اگر تولید محتوا را به عنوان موتور رشد و پیشرفت شغلی در نظر بگیریم ، یک برنامه دقیق و حساب شده برای مدیریت آن به منزله سوخت این موتور خواهد بود. برای تدوین استراتژی محتوا لازم است این سوالات را از خودتان بپرسید:
محتوا را برای چه کسی تولید می کنید؟
اگر بدانید مخاطب هدف شما کیست و چه خصوصیاتی دارد، آن وقت با دید بازتری می توانید محتوا را با توجه به نیازهای او تولید کنید. حتی اگر مخاطبان شما طیف وسیعی از افراد هستند، باز شما باید آنها را دسته بندی کنید تا با انتشار انواع مختلف محتوا در کانال های متنوع، به نیاز هر دسته از آنها پاسخ دهید.
محتوای شما قرار است به کدام مشکل مخاطبان پاسخ دهد؟
مهمترین و موثرترین کارکرد محتوا، پاسخ دادن به مساله ها و چالش های مخاطبان است. از این رو، باید چالش و مشکلات مخاطبان خود را پیش از تولید محتوا به خوبی درک کنید.
چه چیزی شما را منحصربه فرد می کند؟
در هر شغل و حرفه ای که فعالیت می کنید، بدون شک رقبایی دارید که محصول و خدمات مشابه به شما ارائه می دهند. اما آنچه شما را نسبت به آنها متمایز و قابل توجه می کند، مزیتی است که در کسب و کار خود دارید؛ قیمت، کیفیت، اعتبار، خدمات پس از فروش، حسن خلق یا هویت بخشی به مشتریان، از جمله مزیت هایی هستند که می توانند هر برندی را از رقبایش پیش بیاندازد. محتوایی که تولید می کنید باید روی این مزیت ها متمرکز باشد و به خوبی ویژگی های منحصربه فرد شما را بازگو کند. اگر می خواهید به مخاطبان تان ثابت کنید که آنقدر ارزشمند هستید که از شما خرید کنند، این کار را با خلاقیت در تولید محتوا انجام دهید.
کدام یک از انواع محتوا مناسب شما است؟
تولید محتوا فعالیتی ظریف و پرهزینه است. نوشتن مقاله، گرفتن عکس، ساختن ویدئو، طراحی اینفوگرافیک و خلق سایر گونه های محتوا همگی از شما وقت و هزینه می گیرند. پس لازم است با توجه به نیاز و علاقه مندی های مخاطب و همچنین متناسب با پیامی که قصد دارید منتقل کنید، مؤثرترین انواع محتوا را مشخص کنید.
محتوای شما باید در کدام رسانه توزیع شود؟
متناسب با مخاطبی که هدف گرفته اید و پیامی که منتقل می کنید پرنفوذترین رسانه ها را انتخاب کنید. بهتر است ترکیب متنوعی را انتخاب کنید تا بتوانید شانس دیده شدن محتوای خود را بالا ببرید. شبکه های اجتماعی خودتان، خبرگزاری ها و سایتهای خبری تخصصی روزنامه ها و مجله های چاپی، سایت های اشتراک گذاری فیلم و عکس مانند آپارات، فلیکر و یوتیوب و صفحه های اینفلوئنسرها در شبکه های اجتماعی از جمله رسانه هایی هستند که می توانید روی آنها متمرکز شوید.
چه زمانی محتوا را منتشر می کنید؟
برای توزیع محتوا به یک زمانبدی دقیق نیاز دارید. این برنامه به شما کمک می کند تا با کمترین استرس، به استقبال روزهای مهم بروید و با محتواهای متنوع و جذاب در بهترین زمان ممکن با مخاطبان و مشتریانتان ارتباط برقرارکنید. یک برنامه زمانی خوب، از یک طرف برای روزهای عادی محتوای جذاب پیش بینی می کند و از طرف دیگر برای روزهای خاص، محتوای متناسب در نظر می گیرد. یک برنامه زمانبندی دقیق برای تاثیرگذاری بیشتر علاوه بر روزها، به ساعت های انتشار محتوا نیز حساسیت نشان می دهد.
مخاطب؛ شاه کلید بازاریابی محتوایی
از قدیم گفته اند: حرفی که از دل برآید لاجرم بر دل نشیند.
برای تولید موثرترین محتوا لازم است این جمله را جور دیگری بخوانیم؛ حرفی که درباره دل مخاطب باشد لاجرم بر دل مخاطب نشیند.
مهمترین اصل در بازاریابی محتوایی این است که همه چیز را از مخاطب شروع کنیم، باید او را دقیق بشناسیم و بر اساس نیازها، سئوالها، نگرانی ها، امیدها و حتى هراس های او محتوا تولید کنیم. اگر درک درستی از شخصیت مخاطب خود داشته باشید، آنگاه می توانید محتوایی تولید کنید که مورد پسند او واقع شود و نسبت به آن عکس العمل مناسب – خرید از برند شما – نشان دهد. هرچقدر در شناخت مخاطب خود دقیق تر عمل کنید، بدون شک محتوای شما تاثیر بیشتری بر ذهن او گذاشته و پیشرفت شما در مسیر بازاریابی محتوایی سریعتر خواهد بود.
شناخت مخاطب
مخاطب پیامهای شما کسانی هستند که قرار است در در آینده دور یا نزدیک از برند شما خرید کنند. به همین خاطر لزومی ندارد همه کاربران اینترنت یا شبکه های اجتماعی را مخاطب خود فرض کنید چرا که همه آنها قرار نیست مشتریان شما باشند. برای شناخت بهتر مخاطبان/ مشتریان خود، لازم است به سئوال های زیر پاسخ دهید:
- مخاطبان شما در چه گروه سنی قرار می گیرند؟
- مخاطبان شما زنان هستند یا مردان؟ یا هر دو؟
- در کدام شهر و منطقه زندگی می کنند؟
- سطح تحصیلات آنها چیست؟
- چه علاقه مندی هایی دارند؟
- چه شغل و چه سطح درآمدی دارند؟
- و نهایت اینکه از چه رسانه هایی بیشتر استفاده می کنند؟
انواع محتوا
اینکه پیام خود را در قالب چه محتوایی تولید و منتشر کنید به ماهیت و البته مخاطب پیام، بستگی زیادی دارد. به عنوان مثال برای معرفی یک محصول بهتر است سراغ تصویر بروید، برای نشان دادن تاریخچه برند می توانید از اینفوگرافیک استفاده کنید و برای اطلاع رسانی حضور برندتان در یک نمایشگاه، از متن های خبری کمک بگیرید. البته برای بهره برداری بیشتر توصیه می شود از انواع محتوا به صورت ترکیبی استفاده کنید؛ یعنی پیام های تان را به صورت همزمان در قالب محتواهای مختلف تولید و در رسانه های متفاوت منتشر کنید.
متن
متن به شکل غالب در تولید محتوا کاربرد دارد. متن حس اعتماد زیادی را در میان کاربران ایجاد می کند و اگر کسب و کارتان وابسته به تحقیق و پژوهش است، این قالب همواره گزینه مناسبی خواهد بود. ناگفته نماند استفاده از قالب متنی یکی از بهترین روش های بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو یا همان سئو است. خبر، مقاله، یادداشت، مصاحبه، گزارش و شرح تصاویر در شبکه های اجتماعی از جمله محتواهای متنی پرکاربرد هستند.
ویدیو
اگر می خواهید گوی سبقت را در بازاریابی محتوایی از رقبای دیگر بربایید، باید زودتر از دیگران نظر کاربران را به خود جلب کنید. از آنجایی که ويديو با کلمات، تصاویر، موسیقی و احساسات انسانی سر و کار دارد نسبت به دیگر انواع محتوا نظر مخاطب را زودتر جلب می کند و ماندگاری بیشتری در ذهن دارد. طبق برخی برآوردها یک سوم فعالیتهایی که کاربران در فضای وب انجام می دهند، به تماشای ویدیو ختم می شود.
تصویر
یک محتوای متنی خوب اگر در کنار یک تصویر ضعیف قرار بگیرد ارزش خود را از دست می دهد. گاهی اوقات لازم است عکس های قدیمی و تکراری را کنارگذاشته و برای عکس های جدید از یک عکاس حرفه ای کمک بگیرید. یکی از اصلی ترین انواع محتوا برای کسب و کارها استفاده از تصاویر جذاب است. اگریک تصویر هیجان انگیز در کنار متن یا مقاله قرار بگیرد، احتمال بازدید آن تا 94 درصد افزایش می یابد.
پادکست
پادکست ارائه اطلاعات در قالب محتوای صوتی است که توسط یک یا چند متخصص آماده می شود. اگر مخاطب شما شخصی است که زمان زیادی برای مطالعه محتوای نوشتاری ندارد، می توانید پیام خود را در قالب پادکست به گوش او برسانید.
اینفوگرافیک
اگر اطلاعات را به صورت تلفیقی از متن های کوتاه و عناصر بصری ارایه دهید کاربران در یک نگاه ساده و مختصر برداشت عمیقی از محتوای شما به دست می آورند. اینفوگرافیک یا گرافیک اطلاع رسان، برگ برنده ای است که اگر درست از آن استفاده کنید، درصد بیشتری از کاربران را به خود جذب می کنید، چرا که کاربران، اینفوگرافیک های زیبا را به مراتب بیشتر از محتواهای متنی بازنشر می دهند. در اینفوگرافیک برای انتقال تصویری مفاهیم از نمودارهای میله ای و کروی، جداول مقایسه ای، نقشه های جغرافیایی، تصاویر واقعی، طرحهای گرافیکی و آیکون ها استفاده می کنند.
مطالعه موردی
این شکل محتوا در اصل داستان مشتری است که نشان می دهد برند شما چگونه به او یا دیگر مشتریان کمک کرده است. اصولا کسب و کارها برای نشان دادن مزیت های محصولات و خدمات خود از مطالعه موردی استفاده می کنند.
کتاب الکترونیکی
کتابهای الکترونیکی، با کتاب هایی که در کتابخانه دارید، تنها یک تفاوت اساسی دارند؛ نسخه فیزیکی ندارند و نمی توانید آنها را در دست بگیرید. کتاب های الکترونیکی فایل هایی هستند که در اغلب موارد به صورت پی دی اف در اختیار کاربران قرار داده می شوند و در تلفن همراه، تبلت، لپ تاپ یا کامپیوتر قابل مطالعه هستند. تولید این نوع محتوا، نسبت به دیگر انواع شامل هزینه و زمان بیشتری است. با این وجود، کتاب های الکترونیکی ماندگاری زیادی دارند و به برند شما جلوه علمی تری می دهند.
ايميل
آماده سازی پیام در قالب یک ایمیل و ارسال برای کاربرانی که از قبل آدرس آنها را گردآوری کرده اید یکی از کم هزینه ترین شیوه های تولید و انتشار محتوا است. در ایمیل می توانید علاوه بر متن و عکس، لینک ورود به سایت یا صفحه مورد نظرتان را نیز قرار دهید.
سمینار
سمینار یا دوره های آموزشی که به صورت آنلاین و در فضای وب برگزار می شوند، فرصتی در اختیارتان قرار می دهد تا از فضای تعاملی با کاربران بهره بیشتری ببرید.
موشن گرافیک
زمانی که عناصر گرافیکی به حرکت در می آیند جلوهای ناب از تصاویر متحرک را به وجود می آورند که امروزه طرفداران بسیاری دارد. انتقال محتوا به این روش در ذهن مخاطب بسیار تاثیرگذار است؛ چرا که می تواند محتوا را به شکل جذابی در مدت زمان کوتاه تری به مخاطب ارائه دهد. به بیان دیگر، با انتشار موشن گرافیک می توانید تاثیر ویدیو و اینفوگرافیک را در هم ادغام کنید.
سوژه های رایج در تولید محتوا
یک کسب و کار، سرشار از سوژه های ریز و درشت برای تولید محتوا است. یک تولیدکننده محتوا و ایده پرداز میتواند از ذره ذره فعالیت هایی که در محیط و اطراف یک کسب و کار صورت می گیرد، سوژه های بکر خلق کند.
با این حال رایج ترین سوژه هایی که می توانید با آنها تولید محتوا کنید در ادامه آمده اند:
– مصرف کنندگان به رسانه ای که سوال های آنها را پاسخ دهد، گوش دل می سپارند. پس تولید محتوا را با پاسخ دادن به سئوال های کاربران شروع کنید.
– به مخاطبان خود راهنمایی های کاربردی برای خرید و انتخاب بهترین محصول و خدمت ارایه دهید. با این شیوه آنها به شما اعتماد زیادی می کنند و دیر یا زود برای خرید همان محصول و خدمت سراغتان می آیند. در بازاریابی محتوایی باید سخاوتمند باشید و به کاربران اطلاعات مفید ارایه دهید.
– راهنمای مصرف و نگهداری محصولات نیز برای کاربران و مشتریان، بسیار جذاب است؛ چراکه احساس می کنند شما یک برند خوب را در هر شرایطی جزء اولویت های خود می دانید.
– خدماتی را که برای پشتیبانی از مشتریان ارائه می دهید با جزئیات کامل در قالب محتواهای متنوع اطلاع رسانی کنید.
– محصولات و خدمات خود را به گونه ای معرفی کنید که به مخاطب اطمینان دهد قرار است باری از دوش آنها بردارید و گره ای از مشکلات شان باز کنید.
– از افتخاراتی که برند شما کسب کرده است محتواهای متنوع تولید کنید. این افتخارات اعتبار برند شما را نشان می دهند.
– اگر برندی هستید که سابقه طولانی دارید، از تکنیکهای مختلف تولید محتوا برای پرداختن به تاریخچه خود استفاده کنید.
– عضویت برند شما در تشکل های صنفی و تخصصی برای کاربران این اطمینان را ایجاد می کند که شما مجموعه ای معتبر و متعهد هستید.
– رکوردشکنی های خود در تولید محصول، ارایه خدمت و حتی فروش را به اطلاع کاربران و مشتریان برسانید. این رکوردشکنی ها به مشتریان شما اطمینان خاطر می دهد که محصول مناسبی را خریداری کرده اند. کسانی که تاکنون از محصولات و خدمات شما استفاده نکرده اند نیز پس از مطلع شدن از این موفقیت ها، تمایل بیشتری به خرید پیدا می کنند.
– هنگامی که در رویدادهای تجاری شرکت می کنید، این حضور را در قالب پیش خبر، خبر، فیلم و عکس به اطلاع مشتریان، شرکا و شبکه فروش تان برسانید. این دسته محتوا نشان می دهد که شما با قدرت در تلاش هستید تا سهم خودتان را از بازار افزایش دهید.
– اگر در مجموعه خود مراسم و رویدادی برگزار می کنید، از اطلاع رسانی آن خودداری نکنید. به عنوان مثال تصاویر یک جشن تولد ساده، نشان دهنده وجود حس همبستگی و رفاقت بین همکاران شماست. البته شرکت های بزرگ برای کارکنان شان دوره های آموزشی و رقابت های داخلی برگزار می کنند که اطلاع رسانی آنها هم اعتباربخش است.
– به استانداردها و گواهینامه هایی که دریافت کرده اید ببالید و از هر فرصتی برای اشاره به آنها استفاده کنید.
– اگر بین مشتریان خود مسابقه برگزار می کنید، از کانال های مختلف و با محتواهای متنوع آن را اطلاع رسانی کنید. مسابقه بهانه خوبی است تا کاربران جدید برای رسانه هایتان جذب کنید.
– فعالیت هایی که با هدف ایفای مسئولیت اجتماعی انجام می دهید سوژه های ارزشمندی هستند که اطلاع رسانی آنها برای برندتان اعتبار و احترام زیادی ایجاد می کند.
توزيع محتوا
حتی اگر بهترین محتوا را تولید کنید ولی آن محتوا دیده نشود، برای شما هیچ سودی حاصل نمی شود. بنابراین، باید محتوایی را که تولید کرده اید در رسانه های مناسب منتشر کنید تا در معرض دید مخاطبان هدف قرار بگیرند.
رسانه ها را در یک تقسیم بندی کلی می توان به سه دسته تقسیم کرد:
1- رسانه های برند شما که هم مالکیت آن متعلق به شماست و هم شما آزاد هستید محتوای خود را در آنها منتشر کنید. وب سایت شرکت، خبرنامه داخلی شرکت، پاکت محصولات و … از جمله رسانه هایی هستند که در اختیار شما قرار دارند.
2- رسانه های کاربر محور که مالکیت آنها متعلق به شما نیست اما شما می توانید در چارچوب قوانین آنها، آزادانه اقدام به انتشار محتوا کنید. شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، توییتر، تلگرام، فیس بوک و سایت هایی نظیر آپارات، يوتيوب، فلیکر و… از این دست رسانه ها هستند. شما به راحتی می توانید در این رسانه های یک پروفایل ایجاد و به کاربران میلیونی آنها دسترسی پیدا کنید.
3- رسانه های رسمی که نه مالکیت آنها متعلق به شماست و نه شما می توانید به صورت مستقیم در آنها محتوای خود را منتشر کنید. روزنامه های کثیرالانتشار، سایت های خبری، مجله های تخصصی، کتاب های دایرکتوری و … از جمله رسانه هایی هستند که شما تنها با تایید صاحبان آنها و پس از پرداخت هزینه، می توانید انتظار داشته باشید محتوای شما را منتشر کنند.
بهتر است فهرست کاملی از رسانه هایی که برای انتشار محتوا می توانید روی آنها حساب کنید، تهیه کرده و سپس، هر کدام را با توجه به ویژگی هایی که در ادامه می آید، ارزیابی کنید؛
مخاطبان هدف شما کجا هستند؟
رسانه ها را بر اساس میزان استفاده مشتریان و مخاطبان خود اولویت بندی کنید. هر رسانه ای را که مخاطبان هدف شما بیشتر می پسندند در اولویت اول قرار دهید. به عنوان مثال جوانان ۱۵ تا ۳۵ ساله بیشتر از اینستاگرام استفاده می کنند اما سالمندانی که بیش از ۵۰ سال سن دارند به تلویزیون و روزنامه بیشتر علاقمند هستند.
کدام رسانه در یک سال گذشته باعث رشد شما شده است؟
اگر تاکنون در رسانه ها و شبکه های اجتماعی فعالیت می کردید، اکنون زمان آن است که به تجزیه و تحلیل عملکرد خود بپردازید. ببینید کاربران کدام رسانه با شما بیشترین تعامل را داشته اند و محتوایی که منتشر کرده اید از کدام رسانه یا شبکه اجتماعی بیشترین بازخورد و فروش را ایجاد کرده است. گاهی برندها بدون انجام این تحلیل ها، با این تصور که باید در همه رسانه ها حضور داشته باشند، هزینه گزافی را صرف حضور در انواع و اقسام شبکه های اجتماعی و رسانه ها می کنند. برای صرفه جویی در زمان و هزینه بهتر است هم رسانه محبوب مخاطبانتان را بشناسید و هم عملکرد خودتان در سال های اخیر را ملاک قرار دهید. البته اگر تاکنون در هیچ شبکه اجتماعی ای حضور نداشته اید میتوانید سراغ رقبای اصلیتان رفته و ببینید آنها بیشترین تعامل را از طریق کدام شبکه اجتماعی با مشتریان و مخاطبانشان برقرار می کنند.
ویژگیهای کدام رسانه با محتوای شما همخوانی بیشتری دارد؟
رسانه هایی که انتخاب می کنید باید متناسب با محتوایی که تولید می کنید باشند. برای مثال اگر شما قصد دارید بیشتر محتوای تصویری تولید کنید باید سراغ رسانه هایی شبیه اینستاگرام بروید؛ اگر قصد تولید ویدئو دارید، بی معطلی سراغ آپارات و يوتيوب بروید؛ اگر اطلاعات شما متنی و مفصل هستند، بخش بلاگ سایت برند خود را فعال کنید. فهرستی از ویژگی های هر رسانه تهیه کرده و متناسب با ظرفیت های هر یک برای انتشار محتوا از آنها استفاده کنید.
رسانه های پرکاربرد در بازاریابی محتوایی
بلاگ
در سایت رسمی برندتان بخش بلاگ را فعال و مطالب متنی را به همراه عکس و ویدئو منتشر کنید. انتشار محتوا در بخش بلاگ سایت، یکی از بهترین روشهای ارتقاء سئو است که امروزه بسیاری از صاحبان کسب و کارها به طور جدی آن را به کار می گیرند. در تهیه محتوا برای بلاگ نهایت وسواس را داشته باشید تا استانداردهای سئو را رعایت کنید.
وب سایت های خبری
رسانه های خبری از جمله کانال های انتشار محتوا هستند که طیف گستردهای از مخاطبان را از همه گروهها به خود جذب می کنند. انتشار اخبار برند و معرفی محصولات و خدمات، منجر به افزایش آگاهی عمومی نسبت به شما می شود. چنانچه سایت های خبری همزمان با انتشار محتوای شما، به سایت رسمی تان نیز لینک بدهند، اعتبار سایت شما برای موتورهای جستجوگر بالا می رود.
تلگرام
به جرات می توان گفت که این اپلیکیشن، محبوب ترین پیام رسان در ایران است. این پیام رسان در سراسر دنیا ۲۰۰ میلیون کاربر فعال دارد؛ ۴۵ میلیون ایرانی نیز عضو آن هستند. توزيع محتوا در تلگرام در انواع متن، تصویر، ویدیو و محتوای صوتی با انتشار در کانال، گروه و گفتگوهای شخصی انجام می شود.
فیسبوک
فیسبوک در سال ۲۰۰۴ فعالیت خود را شروع کرد و امروزه بیش از 2 میلیارد کاربر دارد. فیسبوک در جمع شبکه های اجتماعی بزرگترین است و هر روز نیز به علاقه مندان آن افزوده می شود. عملکرد این پلتفرم مبتنی بر عکس، ویدیو، متن و لینک است که کار معرفی برند شما را آسان می کند. در این رسانه می توانید برای کسب و کار خود یک صفحه مخصوص داشته باشید و از آن طریق محتوای مورد نظر را منتشر کنید.
توييتر
توییتر در سال ۲۰۰۶ تاسیس شد و اکنون نزدیک به ۳۳۰ میلیون کاربر فعال ماهانه دارد. هرچند شمار کاربران آن بسیار کمتر از فیسبوک است، ولی به واسطه عملکردی که در سالهای اخیر از خود نشان داده، نرخ تعامل در آن بسیار بالا است. کاربران توییتر می توانند متن های مورد نظر خود را با ۲۴۰ کاراکتر در اختیار مخاطبان قرار دهند، توییت ها معمولا نسبت به پیام های سایر شبکه های اجتماعی طول عمر کوتاهتری دارند و بر همین اساس کاربران فعال معمولا چندین بار در روز توییت می کنند. توییتر بهترین انتخاب برای ارسال پیام های خبری است که تمرکز عمده آنها بر رویدادهای جاری است. با این حال این رسانه به اشتراک پیام های احساسی نیز شهرت دارد.
اینستاگرام
اینستاگرام حدود یک میلیارد کاربر فعال دارد، بنابراین به احتمال زیاد شیرجه زدن در این رسانه، ایده هیجان انگیزی است. معمولا طیف گسترده ای از کسب و کارها از ورود به این رسانه رضایت دارند و موفق به یافتن مخاطبان هدف می شوند. تصاویر سرگرم کننده و جذاب معمولا عملکرد بهتری در این رسانه دارند. هرچند می توانید با متن و هشتگ مناسب شانس دیده شدن تصاویر خود را بالا ببرید چون امکان اضافه کردن لینک به پست ها وجود ندارد، نمی توانید انتظار داشته باشید از مسیر اینستاگرام تعداد قابل توجهی بازدیدکننده وارد سایت شما شوند. البته می توانید تنها یک لینک در بخش معرفی قرار داده و کاربران کنجکاو را به سایت خود هدایت کنید. یکی از بزرگترین ویژگی های کاربران اینستاگرام، مشارکت بالای آنها در پست ها در مقایسه با سایر پلتفرم ها است.
لینکدین
به جرات می توان گفت مهمترین شبکه اجتماعی در زمینه کسب و کار لینکدین است که امروزه بیش از ۶۵۰ میلیون کاربر فعال دارد. این شبکه اجتماعی مختص کاربرانی است که در کسب و کار خود صاحب تخصص هستند. لینکدین به تنهایی می تواند یک پروفایل حرفه ای از کسب و کارتان باشد که عملکرد و ارتقاء شغلی شما را در معرض دید مخاطبان قرار می دهد.
يوتيوب
يوتيوب دومین سایت پرطرفدار جهان بعد از گوگل است. این وبسایت با ۱٫۹ میلیارد کاربر، معروف ترین پلتفرم بارگزاری و تماشای ویدیو به شمار می رود. جالب است بدانید که هر روز بیش از یک میلیارد ساعت ویدیو در این پلتفرم دیده می شود.
آپارات
آپارات یکی از سه سایت پربازدید ایران است. این سایت نیز مانند یوتیوب، امکان بارگذاری و نمایش رایگان محتوای ویدیویی را در اختیار کاربران قرار می دهد. از آنجایی که آپارات یک سرویس کاملا ایرانی است، ایجاد کانال انتشار محتوا برای کسب وکارهایی که قصد ارتقاء موقعیت خود را در فضای مجازی دارند، بسیار سودمند خواهد بود.
انتشار گسترده محتوا
اگر محتوایی را که تولید کرده اید به شیوه های مختلف در معرض دید مخاطبان قرار دهید، به این معنی است که در استراتژی محتوا حساب شده عمل کرده اید. هر راهی که منجر به بازدید بیشتر محتوای شما شود، تبلیغ محتوا نامیده می شود که خود یکی از مهمترین بخش ها در استراتژی بازاریابی محتوایی است. با پیروی از راهکارهای تبلیغ محتوا می توانید موفقیت خود را در توزیع محتوا تضمین کنید. می توانید یک محتوا را به شیوه های مختلف در رسانه هایی که متعلق به شماست منتشر کنید. مثلا اگر یک اینفوگرافیک برای انتشار در وب سایت تولید کرده اید، می توانید از آمار و ارقام آن یک پست برای صفحه اینستاگرام و یک مطلب برای حساب توئیتر برندتان تولید کنید. همچنین، یک گام فراتر گذاشته و آن را تبدیل به موشن گرافیک کرده و در فیسبوک و آپارات به اشتراک گذارید. در صورتی که می خواهید طیفی گسترده از مخاطبان محتوای شما را ببینند می توانید با اختصاص هزینه، آن محتوا را در سایر رسانه ها بازنشر دهید. ناگفته نماند که در انتخاب کانال های انتشار محتوا باید هوشمندانه عمل کنید تا از جامعه هدف تان دور نشوید. به عنوان مثال اگر فعالیت شما در زمینه فروش دوربین های عکاسی است نباید در رسانه هایی که محتوای آشپزی دارند محتوای خود را بازنشر کنید.
محتوا در قیف فروش
همان طور که میدانید مخاطبان شما در امتداد قیف فروش، مراحل مختلفی را طی می کنند تا به یک مشتری وفادار تبدیل شوند. لازم است در زمان برنامه ریزی برای تولید محتوا، مشخص کنید که مخاطب مورد نظرتان در کدام بخش از قیف فروش قرار دارد؛ مخاطبی که در ابتدای قیف قرار دارد و هنوز آگاهی چندانی با برند شما ندارد، تفاوت بسیار زیادی با آن مخاطبی دارد که تاکنون چندبار از شما خرید کرده و حتی شما را در شبکه های اجتماعی نیز دنبال می کند. شما برای هر دسته از مخاطبان باید یک نوع محتوای منحصربه فرد تولید کنید و محتوای خودتان را در رسانه های متفاوتی منتشر کنید. به عنوان مثال برای مخاطبی که در ابتدای قیف است ، باید مطالب آموزشی و کاربردی رایگان در رسانه های عمومی منتشر کنید اما برای مخاطبی که در انتهای قیف قرار دارد، بهتر است مطالبی درباره راهنمای مصرف و نگهداری محصولات تولید کنید و از طریق شبکه های اجتماعی یا ایمیل در اختیارش بگذارید.
ماتریس محتوا
یکی از بهترین ابزارهایی که به شما کمک می کند متناسب با هدف هایی که دارید اقدام به تولید محتوا کنید، ماتریس محتوا است. این جدول ساده، بر مبنای دو محور عمودی و افقی تشکیل شده است؛ محور افقی طیفی است که از محتواهای آگاهی بخش به سمت محتواهای اقناع کننده پیش می رود. محور عمودی نیز از محتواهای منطقی به سمت محتواهای احساسی حرکت می کند. انواع محتواها را می توان براساس نسبتی که با این محورها می گیرند، جانمایی کرد. به عنوان مثال، محتواهای مربوط به معرفی محصول، اطلاعات منطقی و قانع کننده ارایه می دهند. این در حالی است که مسابقه ها با هدف سرگرمی و جلب توجه کاربران برگزار می شود. متناسب با این ماتریس می توان هم برای تولید محتوا برنامه ریزی او بودجه بندی کرد؛ و هم از محتواهای مختلف انتظار دستاوردهای متناسب داشت؛ از محتوای معرفی محصول انتظار افزایش فروش داشت و از مسابقه ها انتظار افزایش ترافیک.
اینفلوئنسر مارکتینگ
امروزه در کمترین زمان ممکن و با کمی جستجو می توانید افراد تاثیرگذار در حوزه فعالیت خود را بیابید. افراد تاثیرگذار که به عنوان اینفلوئنسر شناخته می شوند. این افراد کسانی هستند که از طریق انتشار محتوای مفید و ارزشمند، مخاطبان زیادی جذب کرده اند. از آنجایی که این افراد بر رفتار مخاطبانشان موثر هستند، می توانند صدای برند شما را بهتر به گوش آنها برسانند. اینفلوئنسرها با محتوای شما را صرفا بازنشر می دهند و یا در تولید محتوا با شما همکاری می کنند و محتوایی منحصربه فرد با حضور خودشان تولید می کنند. اگر بتوانید آنها را راضی کنید که خودشان محصولات و خدمات شما را به مخاطب معرفی کنند، شانس موفقیت بیشتری نصیبتان می شود.
ارزیابی محتوا
فکر نکنید اگر محتوای خود را تولید کرده و آن را منتشر کردید، کار تمام است؛ این تصور اشتباهی است. بخش مهمی از بازاریابی محتوایی پس از انتشار محتوا آغاز می شود. در این مرحله شما باید واکنش کاربران به محتواهای منتشر شده را به صورت دقیق زیر ذره بین قرار دهید و تاثیر هر محتوا بر افزایش فروش و افزایش تعامل کاربران با رسانه های تان را ارزیابی کنید، باید نقاط ضعف و قوت را بشناسید و میزان موفقیت خود را در استراتژی بازاریابی محتوایی بسنجید. لازم است از این اطلاعات برای تولید محتواهای بعدی و اصلاح محتواهایی که منتشر کردید، استفاده کنید.
چرا باید از سررسيد محتوا استفاده کنیم؟
یک برنامه ریزی دقیق می تواند گره از کارتان بگشاید و شما را نسبت به رقبایی که هر روز با آنها سر و کله میزنید، پیش بیاندازد. حال برای این منظور به یک ابزار قدرتمند و کاربردی نیاز دارید تا به واسطه آن «بهترین محتوا» را برای مخاطبان هدف در زمان درست و توسط «مناسب ترین رسانه» منتشر کنید. شاید پیش از این نام سررسید تولید محتوا را شنیده باشید؛ یک سررسید به شما نشان می دهد چه محتوایی باید در کجا و در چه زمانی منتشر شود. این سررسید با دفتر یادداشت های روزانه تفاوت بسیار دارد و به نوعی چشم انداز مسیر بازاریابی محتوایی را به وضوح مقابل شما قرار می دهد تا انواع محتوا را برای رسیدن به هدف مشترک همگام سازی کنید. اگر شما بدانید چه محتوایی را باید به صورت روزانه هفتگی، ماهانه و سالانه منتشر کنید، آنگاه با کیفیت و نظم بهتری به تولید و توزیع محتوا می پردازید. به بیان دیگر، با استفاده از سررسید محتوا می توانید به سادگی برای مناسبت هایی که پیش رو دارید، برنامه ریزی کنید و مطمئن باشید که چیزی از قلم نمی افتد.
صاحب یک کارخانه شکلات سازی را تصور کنید که یک روز مانده به روز جهانی شکلات پیامی از طرف یکی از دوستانش دریافت می کند که پیشاپیش این روز را به او تبریک گفته است. او از یک طرف خوشحال می شود و از طرف دیگر ناراحت؛ از اینکه دوستش به او تبریک گفته شاد می شود اما از اینکه هیچ برنامه ای برای تبریک این روز به مشتریان خود ندارد خشمگین. او خوب می داند که همکارانش نمی توانند ظرف چند ساعت یک طرح گرافیکی شکیل یا یک ویدیوی جذاب برای تبریک روز شکلات تهیه کنند.
او ناراحت است که چرا نمی تواند از بهانه ای به این خوبی برای افزایش محبوبیت برند خود و افزایش فروش محصولاتش استفاده کند. آقای شکلات ساز مدام ایده هایی را در ذهن خود مرور می کند که اگر فقط یکی دو هفته زودتر متوجه شده بود که چنین روز مهمی در پیش است، می توانست آنها را به زیباترین شکل ممکن اجرایی کند. او حالا می داند که صبح روز بعد باید در اینستاگرام پست های خوشمزه و زیبای رقبایش را ببیند که با هشتگ روز_جهانی_شکلات_مبارک کاربران را به خود جذب می کنند و با مسابقه های مهیج، تعداد کاربران خود را افزایش می دهند. هرچند کار از کار گذشته او زمان کافی برای انجام هیچ کاری وجود ندارد اما صاحب کارخانه شکلات سازی، از این بلایی که سرش آمد، یک درس مهم گرفت؛ باید سررسید محتوا داشته باشیم.
سررسیدی که همه مناسبت های ملی، مذهبی، جهانی، فانتزی، رسمی و صنفی در آن مشخص شده باشد. او تلخ شد اما ناامید نشد؛ دهها و صدها مناسبت دیگر وجود دارد که اگر یک سررسید محتوا داشته باشد می تواند از تک تک آنها بهره برداری کند. محتوایی که بر اساس یک برنامه از قبل تنظيم شده تولید می شود، به طور حتم کیفیت بالاتری دارد. با توجه به اینکه الگوریتم های گوگل و شبکه های اجتماعی نسبت به محتوای کیفی و مناسبتی حساس هستند، محتواهای برنامه ریزی شده را بیشتر در معرض دید کاربران قرار می دهند. علاوه بر کیفیت، استفاده از سررسید محتوا مانع انتشار پست ها و مطالبی با موضوع های تکراری می شود. تکرار در فضای مجازی بیش از هر امر دیگری کاربران را خسته و از شما دور می کند.
سررسید محتوا تا زمان انتشار محتوا را مشخص نمی کند، بلکه یادآوری می کند که هر بار از یک تکنیک جدید برای انتقال پیام استفاده کنید. شما با این کار حس تنوع را در ذهن مخاطبان و مشتریانتان زنده نگه می دارید. امروزه مدیران برندها و صاحبان کسب و کارهای آنلاین کمپین های بزرگی را در سراسر فضای مجازی اجرا می کنند که لازمه موفقیت آنها رعایت یکپارچگی محتوا است. هر شبکه اجتماعی خصوصیات منحصر به فرد خود را دارند و برای اینکه محتوا در عین یکپارچگی تکراری به نظر نرسد، باید خلاقیت خود را به کار گیرید و گاهی در انتخاب رنگ ها و حتی هشتگ ها هوشمندانه عمل کنید. چشم اندازی که سررسيد محتوا در مقابل شما قرار می دهد، این امکان را فراهم می کند تا از فضای خلاقانه بهره ببرید و بهترین محتوا را در بهترین زمان و مناسب ترین رسانه منتشر کنید.
این سررسید چه کمکی به شما می کند؟
لذت بردن از خرج کردن
چقدر خوشحال می شوید اگر بودجه و هزینه ای را که صرف انتشار محتوا کرده اید، ادر کوتاهترین زمان به جیبتان بازگردد و در زمان کوتاهی به سود قابل توجهی دست یابید؟ هرقدر بیشتر روی سررسید محتوا متمرکز شوید، نرخ بازگشت سرمایه بیشتر خواهد بود. بدیهی است با این کار می توانید محتوایی تولید کنید که کاربران را نه تنها در یک لحظه بلکه در طول هفته ها و ماه ها به خود مشغول کند و حس اشتیاق را نسبت به برندتان برای مدتها زنده نگه دارد. به بیان دیگر، به جای اینکه چند محتوا تولید کنید تا یک بازخورد مثبت بگیرید، می توانید یک محتوای باکیفیت و به موقع تولید کنید و چندین بازخورد مثبت بگیرید.
ارزش گذاری منظم
اگر محتوا را به طور تصادفی و با امید همه گیر شدن به سمت شبکه های اجتماعی و فضای وب پرت کنید، نه می توانید به نیاز مخاطب پاسخ دهید و نه به هدفتان نزدیک شوید. این کار بسیار ساده انگارانه است. در حقيقت برای اینکه در دنیای دیجیتالی در میان شلوغی و هیاهوی بسیار از میان جمعیت قد علم کنید، باید به مخاطبان خود احترام بگذارید و طبق یک برنامه مشخص برای آنها پیام های مرتبط و ارزشمند تولید و منتشر کنید. با توجه به هزینه ای که برای انتشار محتوا و تبلیغات در شبکه های اجتماعی صرف می کنید، آنچه شما را منحصر به فرد جلوه می دهد همان ارزشی است که برای مشتریان و مخاطبان خود قائل هستید. اگر می خواهید کاربران به شما وفادار باشند همواره به شما سر بزنند و به دوستانشان بگویند که شما چقدر عالی هستید، باید نظم و ارزش قائل شدن به مخاطب را در اولویت قرار دهید.
ارزیابی مداوم
وقتی با محتوای باکیفیت به نیاز مخاطب پاسخ می دهید، جادوی موفقیت رخ می دهد. این جادو هنگامی دوچندان می شود که به صورت پیوسته تاثیرگذاری محتوای تان را بسنجید و نقاط ضعف و قوت آن را شناسایی کنید. سررسید محتوا به شما یادآوری می کند تا نقاط ضعف را اصلاح و نقاط قوت را بیشتر تکرار کنید.
تمرکز بر اهداف و نیازهای مخاطب
پیش از کار با سررسید محتوا باید اهداف کسب و کار خودتان را مشخص کنید و نیازهای مخاطبانتان را بشناسید. نوشتن دقيق اهداف کسب و کار و نیازهای مخاطبان در ابتدای سررسید محتوا، نقشی همانند قطبنما برای شما ایفا می کند. ثبت این موارد به شما کمک می کند تا در کوران حوادث و بحران ها از مسیر اصلی خارج نشوید و فراموش نکنید برای چه هدفی و کدام مخاطبان محتوا تولید می کنید.
بازاریابی با ضرب آهنگ مناسب
اگر بتوانید با یک ریتم و آهنگ برنامه ریزی شده به طور مداوم در ذهن مخاطب حضور داشته باشید، شانس بیشتری برای موفقیت دارید. اگر برای بازاریابی محتوایی خود ضرب آهنگ ایجاد کنید، مخاطبان شما بی آنکه بخواهند و بدانند بارها و بارها به شما مراجعه می کنند. برنامه ریزی برای انتشار محتوا به شما قدرت می دهد تا متناسب با هزينه ها، ابزار لازم، تکنولوژی و حتی منابع انسانی بهترین ضرب آهنگ را طراحی کنید.
خداحافظی با استرس
هنگامی که تصویری واضح و گسترده از بازه های زمانی سالانه و فصلی و ماهانه دارید، با آمادگی ذهنی بهتری می توانید به استقبال رويدادها و مناسبت ها بروید. سررسید محتوا به شما کمک می کند خلاقانه تر و آسوده خاطرتر برای روزهای تاثیرگذار پیش رو محتوا تولید کنید. با سررسيد محتوا شما این قدرت را پیدا می کنید که بین مناسبت ها ارتباط برقرار کرده و مخاطبان را به صورت سریالی با خودتان همراه کنید. سررسید محتوا به شما کمک می کند تا ترندهای فضای مجازی را تا حدود زیادی پیش بینی کنید و چابک تر در مسیر بازاریابی محتوایی حرکت کنید.
چک و چانه زدن؛ تعطیل
شاید برایتان پیش آمده باشد که گاهی برای تایید هزینه های یک برنامه باید مدتی را صرف چک و چانه زدن با مدیرعامل یا دیگر اعضای شرکت کنید. در برخی موارد این موضوع یک روند زمان بر است و اگر شما زمان کافی نداشته باشید به سادگی زمان طلایی پیاده سازی ایده را از دست می دهید. اگر با سررسید محتوا، پیش از شروع هر فعالیتی هزینه های تولید و توزیع محتوا را پیش بینی کرده باشید، قانع کردن دیگران و با کمک گرفتن از آنها دیگر کار سختی نخواهد بود. جالب است بدانید برندهایی که از سررسید محتوا برای برنامه های خود استفاده می کنند، گاهی علاوه بر پشتیبانی شرکت، بودجه لازم را از طریق سرمایه گذاران بیرون مجموعه نیز تامین می کنند.
هر روز بهتر از دیروز
یکی از مزیت هایی که سررسید محتوا برای شما ایجاد می کند، ثبت دقیق و منظم واکنش کاربران به محتواهای شما و میزان اثربخشی آنهاست. تحلیل منظم این واکنش ها به شما کمک می کند همیشه مسیری رو به جلو را طی کنید، برای اینکه دائم رو به پیشرفت باشید لازم است همزمان تصاویری از گذشته و آینده، پیش روی خود داشته باشید. سررسید محتوا به سادگی این امکان را برای شما مهیا می کند؛ فقط کافی است
– پیش از شروع، اهدافتان را ثبت کنید و
– در طول مسیر کامیابی ها و شکست های تان را با جزئیات بنویسید.
تفاوتی ندارد که شما صاحب یک برند بزرگ هستید و یا یک کسب و کار کوچک را اداره می کنید. در هر صورت آنچه مهم است داشتن هدف و البته کارنامه است.
خلاق و ایده پرداز شدن
هنگامی که آشفتگی را از خودتان دور می کنید، استرس ناکارآمدی نیز محو می شود. ایده های ناب در شرایط آرام و باثبات، مجال ظهور و بروز پیدا می کنند، آشفتگی، محصول محدودیت زمان است و برای فرار کردن از آن لازم است از زمان خود بهترین بهره را ببرید. سررسید محتوا به شما کمک می کند، از زمان خود بهترین استفاده را بکنید و با تمرکز بیشتری به تولید محتوا بپردازید. در این صورت می توانید حتی برای رویایی ترین مشتریان خود ایده پردازی کنید. سررسید محتوا همچنین به شما کمک می کند تا همه کارکنان تان را درگیر فرایند ایده پردازی و تولید محتوا کنید. پس از مدتی می بینید که همه تیم شما به افرادی خلاق و ایده پرداز تبدیل شده اند.
شلیک هدفمند
با جستجو در اینترنت مقاله ها، سایت ها و کتاب های فراوانی در مورد بازاریابی محتوایی پیدا می کنید. هرچه زمان می گذرد حجم این مطالب نیز بیشتر و بیشتر می شود؛ چراکه ضرورت بازاریابی محتوایی همواره افزایش پیدا می کند. اما پشت همه این مطالب یک رمز موفقیت واحد وجود دارد؛ نظم هدفمند تولید کوهی محتوای باکیفیت در حالی که نظم و هدف واضحی برای آن تعریف نشده باشد، دستاورد ارزشمندی ایجاد نمی کند. تولید محتوا نباید مانند تیری در تاریکی باشد. محتوای مناسب مانند تیر خوبی است که در چله ای مناسب توسط تیراندازی ماهر به سمت هدفی ارزشمند در زمان طلایی پرتاب می شود. سررسید محتوا به شما کمک می کند تا هدفمند شلیک کنید.
رویاپردازی فراتر از امروز و فردا
وقتی از سررسید محتوا برای پیشبرد اهداف بازاریابی خود استفاده می کنید، ناخودآگاه وادار می شوید تا فراتر از امروز و فردا فکر کنید. سررسید به شما کمک می کند تا درباره مواردی از جمله کسب و کارتان، مشتریان فعلی، مشتریان رویایی تان در آینده، اهداف و رسالت کلی برندتان، جایگاه شما در سه ماه، شش ماه و یک سال آینده، شاخص های موفقیت و بهینه ترین روش های بازاریابی و فروش، بیشتر و بیشتر فکر کنید، سررسید محتوا چون مبتنی بر استراتژی بازاریابی است هر روز شما را تشویق می کند تا به چیزهایی فراتر از روزمره های امروز و فردا فکر کنید.
پایداری و استقامت در مسیر موفقیت
طبق پژوهش ها افراد وقتی اهداف شان را می نویسند شانس موفقیت شان 42 درصد بیشتر می شود. ثبت ایده ها و اهداف و طراحی برنامه زمانی اجرای ایده ها، به شما کمک می کند تا همواره ثابت قدم بمانید و در مسیر موفقیت خسته و بی انگیزه نشوید. اگر هدفتان همواره در مقابل تان باشد، گامهایتان را محکمتر برمی دارید و با گذشت زمان از دستاوردهای خود لذت می برید.
صرفه جویی در زمان
همین که بر اساس یک برنامه طراحی شده بدانید که باید درباره چه موضوعی محتوا تولید کنید، مانع از این می شود که وقت و تمرکز خودتان را برای پیدا کردن مسیر و ایده تلف کنید. سررسید محتوا به شما کمک می کند تا در وقت که تکرار نشدنی ترین و ارزشمندترین سرمایه تان است صرفه جویی کنید.
مدیریت یکپارچه رسانه ها
سررسید محتوا بهترین گزینه برای سازماندهی رسانه های شماست. تصور اینکه بدون یک ابزار سامان دهنده بتوانید سایت شرکت، صفحه اینستاگرام، کانال تلگرام، صفحه های آپارات و يوتيوب، فیس بوک، لینکدین، توییتر، خبرنامه ایمیلی و سایر رسانه هایی که در اختیار دارید را به خوبی به روزرسانی کنید، دشوار است. سررسید محتوا به شما کمک می کند از تمام ظرفیت های سایت شبکه های اجتماعی و فضای رسانه به گونه ای استفاده کنید که کاربران تمام رسانه ها، دسترسی راحتی به شما داشته باشند. بدون سررسید محتوا این احتمال وجود دارد که شما بر دو یا سه رسانه بیش از حد تمرکز کنید و به سایر رسانه ها آنچنان که لازم است توجه نکنید.
ساماندهی ایده ها
ایده ها مثل مهمان ناخوانده هستند؛ بی آنکه بدانید و بخواهید به سراغتان می آیند و شما را درگیر می کنند. عادت رایج این است که آدم ها ایده های رعدآسایی را که به ذهن شان می رسد یا جدی نمی گیرند و یا روی کاغذهایی که دم دستشان هست می نویسند. این شیوه های مواجه شدن با ایده های لابی که به ذهنتان می رسند، در بازایابی محتوایی قابل اعتنا نیستند. سررسید محتوا به شما کمک می کند تا ایده های تان را ساماندهی کنید و مانع هدر رفتن آنها شوید.
مدیریت جلسه های طوفان فکری
زمانی که کار سازماندهی محتوا را به صورت تیمی و در کنار همکارانتان انجام می دهید، احتمال بیشتری برای بروز حس خلاقیت وجود دارد. در جلسه های طوفان فکری، ایده های جدید، ظاهر و درهای جدید گشوده می شوند. سررسید محتوا، ابزار مناسبی برای مدیریت این جلسه ها و طراحی روند اجرا و ارزیابی ایده هاست.
متنوع بودن
کاربران از مشاهده محتواهای تکراری بیزارند؛ آنها شیفته حرف تازه و محتوای بکر هستند. برای حفظ تنوع محتوا باید لیستی از تمام سرفصل ها و سوژه ها تهیه کرده و برای پیاده سازی آنها یک سیکل زمانی طراحی کنید، به گونه ای که بین دو محتوا با یک سرفصل واحد، حداکثر فاصله زمانی وجود داشته باشد. سررسید محتوا بهترین وسیله ای است که به روند پرداختن سوژه ها انسجام می بخشد.
فرار از فراموشی
برای همه ما پیش آمده که روز تولد یک دوست یا سالگرد تاسیس شرکت همکارمان را از یاد ببریم و بعد از چند روز آه و افسوس بخوریم که چرا نتوانستیم به موقع پیام تبریک ارسال کنیم. سررسید محتوا به شما کمک می کند تا همه روزهای مهمی که برای شرکت شما حیاتی هستند را ثبت و برای واکنش نشان دادن به آنها برنامه ریزی کنید.
افزایش فروش
جالب است بدانید که در شرکت های موفق دو بخش بازاریابی و فروش همواره در تعامل و همکاری هستند. آمارها نشان می دهند که اگر این دو بخش به خوبی با یکدیگر همکاری داشته باشند، میزان معاملات شرکت تا ۶۷ درصد افزایش می یابد. سررسید محتوا یک ابزار بسیار کارآمد است که به واسطه آن می توانید همه اعضای تیم های بازاریابی و فروش را نسبت به اهداف مشترک حساس نگه دارید. با سررسيد محتوا، اولویت ها و روزهای مهم همواره در مقابل مدیران و کارکنان شرکت قرار دارد و بیشترین هماهنگی بین اجزاء مختلف شرکت ایجاد می شود.
فروش عینک شنا در زمستان
فروشگاهی را در نظر بگیرید که لوازم شنا و غواصی می فروشد. در بهار و تابستان که هوا مناسب شنا و ورزش های آبی است، تقریبا کار راحتی داشته و فروش خوبی دارد. اما وقتی زمستان از راه می رسد، آیا مدیر فروشگاه آنقدر هوشمندانه عمل کرده که همواره بتواند فروش داشته باشد؟ اگر مدیر فروشگاه چشم انداز دقیقی از روزهای افت بازار داشته باشد، می تواند برای آن روزها برنامه ریزی کند و با طراحی تخفیف های مناسبتی و تولید محتوای جذاب، علاقمندان به ورزش شنا را تشویق کند که خرید تابستان شان را زودتر انجام دهند.
سررسید را برای خودتان اختصاصی سازی کنید
سررسیدی که پیش روی شماست، حاوی تاریخ های عمومی و رایج است. در این سررسید علاوه بر مناسبت های رسمی که در تمام سررسیدها در دسترس است ، مناسبت های مهم جهانی و مناسبت هایی که تاحدودی فانتزی هستند و همچنین سالروز تولد برخی افراد محبوب درج شده است. با این حال، هر حوزه کسب و کار مناسبت های خاص خود را دارد که برای فعالان آن حوزه حائز اهمیت اساسی است. به عنوان مثال سالروز فوت استیو جابز و زمان برگزاری نمایشگاه جیتکس دوبی برای فعالان حوزه فن آوری اطلاعات ایام مهمی هستند که باید در مورد آنها اقدام به تولید محتوا کنند. بخش دیگری از اطلاعاتی که باید به این سررسید اضافه کنید تاریخ تولد کارکنان، همکاران و شرکای کلیدی، مشتریان شاخص و حتی رقبای تان است قبل از استفاده از این سررسید لازم است مناسبت های کلیدی مربوط به حوزه کسب و کار خود را به سر رسید اضافه کنید. هر مناسبت را در صفحه های روز، هفته و ماه مربوط به آن ثبت کنید. پیشنهاد می کنیم اطلاعات زیر را به سررسید اضافه کنید:
1- مناسبتهای محلی مربوط به حوزه فعالیت خود با مشتریان تان
به عنوان مثال اگر شما در شیراز فعالیت می کنید باید نسبت به روز شیراز حساس باشید و برای آن محتوا تولید کنید. اگر محصولات خود را به کشور هند صادر می کنید باید به سالروز استقلال هند یا روز تولد مهاتما گاندی حساس باشید و برای آن مشتری خاص، محتوای اختصاصی تولید و ارسال کنید.
2-مناسبت هایی که برای حوزه کسب و کار شما مهم هستند
به عنوان مثال اگر در حوزه خودرو فعالیت می کنید باید نسبت به سالروز تاسیس کارخانه مرسدس بنز، زمان برگزاری نمایشگاههای معتبر داخلی و خارجی خودرو و سالروز تولد چهره های کلیدی این صنعت مانند آندره سیتروئن و هنری فورد حساس باشید.
3-رویدادهای تجاری سالانه یا دوره ای
زمان برگزاری نمایشگاهها، کنفرانس ها، گردهمایی ها و هم اندیشی های مربوط به حوزه کسب و کارتان را به سررسید اضافه کرده و برای بهره برداری از این روزها که تمرکز و توجه همه فعالان صنف تان جلب شده، برنامه ریزی کنید.
۴- نقاط عطف کسب و کارتان
روزهایی که برای کسب و کار شما مهم هستند را به سررسید اضافه کنید، این روزها شامل تاریخ تولید اولین محصول، شکستن رکورد فروش، آغاز همکاری با برندهای معتبر، تاریخ تاسیس شرکت و شعب آن، رونمایی از محصولات جدید، سالروز دریافت جوایز و افتخارات صنفی، سالروز دریافت گواهینامه ها و تقدیرنامه های معتبر، سالروز عضویت در تشکل های معتبر صنفی، تاریخ تولد مشتریان و شرکای کلیدی تان و … هستند.
اولویت با کدام مناسبت هاست؟
وقتی مناسبت هایی که برای کسب و کار شما مهم هستند را به سررسید اضافه کنید تعداد مناسبت های رسمی و غیررسمی ای که می توانید درباره آنها محتوا تولید کنید، افزایش قابل توجهی پیدا می کند. احتمال دارد این سوال برای شما ایجاد شود که آیا لازم است به همه مناسبت ها حساس باشید و برای همه آنها محتوا تولید کنید؟ جواب منفی است. باید روی مناسبت هایی متمرکز شوید که ارتباط بیشتری با حوزه کاری شما و علاقمندی های مخاطبان تان دارند. البته لازم است امکانات و بودجه ای را که در اختیار دارید نیز در نظر بگیرید.
راهنمای استفاده از سررسيد
اطلاعاتی که سررسید محتوا باید جمع آوری نمایید و با بررسی و زمانبندی مناسب نسبت به بازاریابی محتوای خود اقدام نمایید. در ادامه اطلاعات مورد نیاز برای این کار به اختصار توضیح داده شده است.
اهداف سالانه
اهدافی را که قصد دارید در سال جدید دنبال کنید به ترتیب اولویت در این جدول بنویسید. اهداف خود را واضح، قابل اندازه گیری، واقع بینانه، هماهنگ با یکدیگر تعریف کنید.
اهداف فصلی و ماهانه
اهداف سالانه خود را به تکه های کوچکتر تقسیم کنید. به گونه ای که بتوان هر تکه ارا در فصل یا ماه های مختلف به انجام رساند. اهداف هرچقدر که بزرگتر باشند، فصل ها و ماه های بیشتری را به خود اختصاص می دهند.
ارزیابی عملکرد فصلی و ماهانه
در آغاز هر فصل و هر ماه، میزان پیشرفت برنامه ها و دستیابی به اهدافی که در فصل و ماہ قبل تعيين شده بود، ثبت کنید. در این جدول به دلایل کامیابی و عوامل عقب ماندن از برنامه ها اشاره کنید تا بتوانید در ادامه مسیر از آنها درس بگیرید.
مشخصات مشتریان / مخاطبان
مشخصات جامعه هدف خود شامل رده سنی، علاقمندیها، رسانه هایی که دنبال می کنند، محصول و خدمتی که شما می خواهید به آنها عرضه کنید و رسانه ای که مورد استفاده قرار میدهند را در این جدول ثبت کنید
مزیت های رقابتی
مزیت های رقابتی برند خود را به ترتیب اولویت در این جدول ثبت کنید. وضعیت هر مزیت را به صورت کمی و کیفی در ابتدای سال و پیش بینی تان از وضعیت مزیتها در پایان سال را در هر مورد بنویسید..
رقبای کلیدی
اسامی رقبای خودتان را به همراه مزیت رقابتی شان در این جدول درج کنید. برنامه خود را برای رقابت با آنها طی سال جدید بنویسید.
شرکا و مشتریان کلیدی
اسامی شرکا و مشتریان کلیدی خودتان را به همراه نوع رابطه کاری ای که با آنها دارید، در این جدول بنویسید. شرکای کاری، مجموعه هایی هستند که در فرایند تولید محصولات با ارایه خدمات به شما کمک می کنند تا حضوری قوی تر در بازار داشته باشید. مشتریان کلیدی نیز اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند که عمده ترین و ارزشمندترین خریدها را از شما می کنند. بهتر است تاریخ هایی را که برای آنها مهم و خاطره انگیز است ثبت کنید تا در فرصت مناسب به آنها یادآوری کنید که از همکاری با آنها خوشحال هستید.
کلیدواژه ها
یکی از اهداف بازاریابی محتوایی این است که کاربران بتوانند در جستجوهای اینترنتی شان دسترسی راحت تری به شما پیدا کنند. به همین خاطر لازم است تا کلیدواژه هایی را که مشتریان شما جستجو می کنند شناسایی کنید و محتوای خودتان را حول این کلیدواژه ها متمرکز کنید. وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب خود را در هر کلیدواژه در این جدول ثبت کنید.
تیم تولید محتوا
تولید محتوا فعالیتی نیست که تنها یک نفر بتواند از عهده آن برآید. تیم تولید محتوا از افرادی نظیر مدیر محتوا، گرافیست، تصویربردار، نویسنده، اپراتور سایت و شبکه های اجتماعی، کارشناس سئو و..، تشکیل می شود، هرچقدر هدف گذاری شما بزرگتر باشد به تیمی حرفه ای تر و پرجمعیت تری نیاز دارید. البته ضرورتی ندارد همه اعضای تیم محتوا به صورت تمام وقت در استخدام شما باشند. تعداد زیادی از کسانی که در زمینه تولید محتوا فعالیت می کنند آمادگی دارند به صورت دورکاری و پروژه ای همکاری کنند.
بودجه ریزی
بودجه ای را که برای بازاریابی محتوایی در نظر گرفته اید باید طی ماه های مختلف سال و بین فعالیت های متنوع تقسیم کنید. ناگفته نماند که تقسیم بودجه بین همه ماه های سال نباید به یک اندازه باشد؛ بهتر است بین ماه هایی که رقابت بیشتری با سایر رقبای تان دارید و ماه هایی که بازار در رکود است، تفاوت قائل شوید. در ماههای پر رقابت باید بودجه بیشتری برای تولید و توزیع محتوا در نظر بگیرید.
رسانه های آنلاین و چاپی
بخش مهمی از بازاریابی محتوایی به ارتباط شما با رسانه های آنلاین و چاپی وابسته است. شما باید ارتباط خودتان را با اهالی رسانه ساماندهی کرده و مداومت بخشید. اطلاعات رسانه ها، حوزه تخصصی فعالیت آنها، کیفیت کمی و کیفی فعالیت های آنها و همچنین اطلاعات رابط خبری رسانه ها را در این جدول درج کنید. اگر ارتباط شما با رسانه ها قوی است، بهتر است روزهای مهم هر رسانه را نیز به سررسید محتوا اضافه کنید؛ روزهایی مانند سالروز تاسيس رسانه، سالروز تولد سردبیر و خبرنگار تخصصی حوزه کسب و کار شما.
اینفلوئنسرها
اطلاعات تماس و رسانه اینفلوئنسرهای تخصصی حوزه کسب و کار خود را در این جدول ثبت کنید. شرایط همکاری هر یک از آنها را نیز ذکر کنید تا در شرایط لزوم بتوانید فرایند مذاکره را کوتاه تر کنید.
رویدادهای تجاری مهم
تاريخ رویدادهای تجاری مهم حوزه کسب و کار خودتان از جمله نمایشگاه های بین المللی، سراسری و محلی، گردهمایی های فعالان حوزه کاری تان، جشنواره ها و کنفرانس های سالانه، سمینارهای علمی و … را در این جدول درج کنید. ثبت اطلاعات رویدادها را به مناسبت های حضوری محدود نکنید. پس از شیوع ویروس کرونا، برگزاری رویدادهای تجاری آنلاین و مجازی رونق زیادی گرفتند. آنها را از قلم نیاندازید.
تاریخ های مهم
روزهایی که برای شما، مشتریان تان، مخاطبان تان، همکاران، شرکا و هم صنف هایتان مهم هستند اما به دلیل منحصربه فرد بودنشان در این تقویم دیده نشده اند را به این جدول اضافه کنید. اطلاعاتی که در این جدول ثبت می کنید در تاریخ مربوط به آن در سررسید وارد کنید.
تقویم ماهانه
در ابتدای هر ماه، تقویم مربوط به روزهای آن ماه در یک صفحه نمایش داده شده تا بتوانید مناسبت ها و روزهای مهم هر ماه را در یک تصویر کلی ببینید و متناسب با آنها برای تولید و توزیع محتوا برنامه ریزی کنید.